Skip to main content

Alles over Rode Wijn

Indruk maken met je kennis van rode wijn is heel eenvoudig. Met onze korte Rode Wijn Gids lees je de belangrijkste zaken waarmee jij indruk maakt onder je gasten, vrienden of collega's. Maar ook koop je met jouw kennis gelijk de mooiste pareltjes rode wijn. 

  1. Wat voor soorten rode wijn bestaan er?
  2. Waarmee kun je rode wijn goed combineren?
  3. Welke soorten druiven voor rode wijn bestaan er allemaal?
  4. Hoelang kan ik rode wijn bewaren?
  5. Nog even bewaren of direct drinken?
  6. Hoe bewaar je een wijn zodat de kwaliteit behouden blijft?
  7. Hoe lang kun je een fles met een schroefdop bewaren?
  8. Tip! Bewaar zowel witte als rode wijn niet in de koelkast!

Wat voor soorten rode wijn bestaan er?

 Rode wijn wordt gemaakt van rode druiven en de kenmerkende kleur ontstaat, doordat de schilletjes van de druiven mee gisten in het proces. Hoe langer rode wijn in het vat blijft, hoe donkerder de kleur en ook voller de smaak zal zijn.

Geen enkele rode wijn is het hetzelfde. Al wordt alle rode wijn gemaakt van blauwe druiven. Maar zelfs als twee wijnen van hetzelfde druivenras worden gemaakt, kan er nog een wereld van verschil tussen zitten. De verschillen zitten hem niet alleen in het klimaat, de grond waar de druivenstok zijn wortels in heeft verankerd en hoeveel zon de plant op kan nemen. Het eindresultaat ligt ook in handen van de wijnmaker die tijdens het proces beslissingen moet nemen om van de geoogste druiven wijn te maken. Na de oogst zijn er namelijk tal van keuzemomenten die bepalen met welk resultaat de wijn uiteindelijk gebotteld gaat worden. Het terroir van de druif en de keuzes van de wijnmaker bepalen de smaak in het glas. 

Droge rode wijn

De populariteit van rode wijn is ongekend. De verschillende druivenrassen en de verschillende smaaksensaties zijn enorm en daardoor is rode wijn ook zo breed inzetbaar. Of u nu een glas drinkt tijdens de borrel, voor de openhaard, in de namiddagzon in de tuin of bij het eten, voor elk moment is er een rode wijn te vinden. Over het algemeen zijn rode wijnen droog van smaak, al kan er hier en daar een restzoetje in de wijn te vinden zijn.

Zoete rode wijn

Wijnen komen in verschillende stijlen op de markt, van droog tot zoet en van stil tot mousserend. Droge rode wijn komt het meest voor en zoete rode wijnen zijn een stuk zeldzamer. Wel zijn er veel wijnen te vinden die het idee geven van een zoete rode wijn. Wijnen uit een warm klimaat bijvoorbeeld, kunnen door de hogere temperaturen tijdens het groeiseizoen van de druiven wat zoetig en zwoel smaken. Zeker het proberen waard.

Zachte rode wijn

Zachte rode wijnen zijn erg populair. Dit soort wijnen zijn perfect voor veel momenten, denk aan een borrel, een verjaardag of bij het eten. Juist omdat ze zachter zijn dan de stevige en complexe wijnen, kunnen zachte rode wijnen ook prima zonder gerecht ernaast gedronken worden.

Stevige rode wijn

Een stevige rode wijn is heerlijk bij het diner. Het kan gerechten tot een hoger niveau tillen wanneer de combinatie goed is. Toch kan een stevige rode wijn ook lekker zijn bij het haardvuur of bij de borrel. Zet bijvoorbeeld een charcuterie op tafel met een stevige rode wijn erbij, heerlijk. Een wijn kan stevig zijn, maar door rijping op eiken vaten toch een wat ronder karakter hebben. Denk bijvoorbeeld aan een mooie volle Franse rode wijn uit Bordeaux, bijvoorbeeld uit Saint-Émilion of Spaanse wijn uit Rioja.

Waarmee kun je rode wijn goed combineren?

Wanneer je een goed flesje rode wijn gaat kiezen, let dan op de sterkte van de wijn, de ondertonen en de afdronk. Kruidige wijnen gaan goed samen met stevige gerechten en frissere wijnen zijn goed bij voorgerechten en lichtere hoofdgerechten. Natuurlijk kun je bij elke wijn ook op het etiket kijken voor inspiratie.

Waar moet je op letten bij het combineren van wijnen en gerechten?
De aroma’s van een gerecht kunnen zo intens zijn dat ze de aroma’s van de wijn volledig overschaduwen. Gerechten met een zeer uitgesproken smaak, zoals een pittig gekruide Thaise curry, daar drink je geen verfijnde wijn bij maar juist lichtzoete, aromatische witte wijnen bij, zoals gewürztraminer of (lichtzoete) riesling; frisse, fruitige wijn, die het gerecht omarmt en een beetje tempert tegelijkertijd.

Krachtige wijnen met veel tannines drukken subtiele gerechten volledig weg. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een rijke (zware) rode wijn drinkt bij een tongfilet. Of een houtgelagerde wijn bij asperges. De subtiele smaak van de asperge wordt dan compleet overheerst door de wijn. Wit kalkoenvlees met een glas rode bordeaux? Beter van niet. Walnoten met een tannineuze wijn als een bordeaux, niet doen!

Hoe weet je nu wat samen gaat? De bereidingswijze van het eten, is al een sterke aanwijzing.

Kruiden, bakken, braden, wokken, stomen, frituren, grillen; de bereidingswijze heeft effect op de uiteindelijke smaakbeleving. Waar stomen voor zachte smaken zorgt, en je dus een ballerina van een wijn schenkt, kies je voor een gegrild stuk vlees (smaakt rokerig en licht zoet) juist voor een krachtpatser van een wijn, syrah/shiraz bijvoorbeeld.

Een andere houvast: if it grows together, it goes together. Streekproducten doen het vaak goed met wijnen uit dezelfde streek. Een Italiaanse barolo met truffelrisotto? Smullen geblazen!

En last but not least, het etiket van de wijn. Schaam je niet om bij de Gall & Gall op de bordjes te lezen hoe een wijn smaakt en waar deze goed mee samen gaat. Om van wijn te genieten, hoef je niet alles uit je hoofd te weten. En internet bestaat ook niet voor niets.

Welke soorten druiven voor rode wijn bestaan er allemaal?

Vindt je het leuk om iets meer van rode wijn te weten, dan zullen we kort de verschillende druivensoorten langs lopen. Wijn wordt gemaakt van bepaalde druivensoorten en draagt dan ook de naam van deze druiven, of een combinatie ervan. Er zijn bepaalde druiven op aarde die als zogeheten edele druivenrassen worden aangemerkt. Dit zijn grote druivenrassen die wereldwijd worden verbouwd en de basis vormen van bekende internationale wijnen. Al deze edele druiven bij elkaar vormen het totale smaakpalet dat bij wijn hoort.

De meest beroemde en bejubelde wijnen zijn rood. Denk aan de bekendste wijnen uit de Bordeaux zoals Château Margaux, Pétrus, Mouton Rothschild en Châteauneuf-du-Pape. Rode wijn is een blijvende favoriet en terecht. De keuze is dan ook enorm. Kijk alleen al naar het uigebreide aanbod Franse en Italiaanse wijn. Om over de rest van de wereld en vooral de niuewe wijnlanden nog maar te zwijgen.

Van volle en stevige wijnen van Cabernet Sauvignon uit Frankrijk tot de wat meer romige wijnen van de Italiaanse druif Sangiovese. En van de lichte en soepele Pinot Noir tot de meer krachtige  Spaanse Tempranillo . Er is voor elk moment en voor iedere (persoonlijke) smaak een lekkere rode wijn te vinden om van te genieten. Of het nu is voor bij de zomerse barbecue, een licht gekoeld glas rood voor in het zonnetje, een flinke krachtpatser voor bij een steak of een heerlijk glas rode wijn om weg te dromen bij de openhaard.

Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon is één van de bekendste druivensoorten die prachtige wijnen produceert. Deze druif creëert een zeer volle en krachtige wijn, waarin je vaak duidelijk zwarte bessen kunt proeven. Cabernet sauvignon wordt vaak gemengd met andere druivensoorten om tot bijzondere combinaties te komen.

Tempranillo

Tempranillo is een ontzettend lekkere wijn om te combineren met vlees van de barbeque. Deze volle wijn is een beetje aards van smaak, dus wat donkerder. Veel mensen kunnen de smaak van tabak een beetje terug proeven, maar op een natuurlijke en prettige manier. Tempranillo heeft over het algemeen een hoog gehalte tannines.

Merlot

Een andere wereldberoemde druivensoort is de merlot druif. De kleur van een merlot kan sterk variëren afhankelijk van de manier waarop een merlot wordt gemaakt. Een merlot is meestal lekker fruitig en past bij veel verschillende gerechten. Merlot bevat ook soepele tannines en kan overdag en ’s avonds worden gedronken.

Grenache

De druif Grenache wordt in Spanje Garnacha genoemd en vormt vaak de basis voor wijnen van gemengde druifsoorten. Grenache is bijna nooit voor de volledige 100% in een wijn terug te vinden. Deze druiven zijn een perfecte combinatie met zowel tempranillo als syrah en creëren een heerlijk soepele en prettige wijn.

Sangiovese

De sangiovese druif bevat relatief veel tannines, maar heeft een zoetige en fruitige smaak. Vaak proef je duidelijk de smaak van felle rode kersen terug, al dan niet gecombineerd met bessen. De sangiovese is erg aromatisch en doet het goed bij bijzondere en smaakvolle gerechten, maar ook als tafelwijn kom je hier uitstekend mee weg.

Syrah

Syrah wordt gezien als een meer kruidige en stevige wijn, die veel mensen doet denken aan een combinatie van bessen, olijven en soms ook tabak net als een tempranillo. De afdronk is daarentegen wel soepel en delicaat, je ervaart geen extreme explosie van smaken in je mond. Syrah wordt ook veel gecombineerd met passende andere druivensoorten.

Pinot noir

De pinot noir is zeer geliefd vanwege de toegankelijkheid van deze druif. Dit is de aller lichtste druif uit het rijtje van 9 edele druiven, waardoor je goed met pinot noir kunt beginnen als je wijntjes beter wil leren kennen. Pinot noir heeft veel fruitige elementen, net als sangiovese, maar met een iets kleiner tanninegehalte.

Malbec

De malbec druif is ook een volle en stevig krachtige wijn met veel tannines. Malbec wijnen stralen door een sterke ondertoon van fruit: sporen van kersen, zwarte bessen en ander rood fruit zijn duidelijk in de wijn vindbaar. Malbec combineert goed met stevige gerechten met veel specerijen.

Nebbiolo

De nebbiolo druif is een aparte in het rijtje, vanwege de redelijk hoge zuurgraad en hoog tanninegehalte. De wijn is weliswaar licht van kleur, maar kan een sterke en volle smaak hebben die voor wijnbeginners iets te hevig kan zijn. Nebbiolo wordt ook minder vaak gemengd en is daarmee een goede keuze voor liefhebbers.

Hoe lang kan ik rode wijn bewaren?

Stel je krijgt voor je verjaardag een mooie fles rode wijn van een goede vriend die een echte “wijnkenner” bekend staat. Het zal dus een mooi wijntje zijn. Wat doe je ermee? Direct opdrinken of nog een jaartje liggen zodat hij (hopelijk) nog lekkerder wordt? Sommige wijnen hebben nog een paar jaar nodig voor ze echt goed worden. Maar dat geldt niet voor alle wijnen. Hoe maak je nu de juiste keuze zodat je de wijn drinkt op het beste moment? En bewaar je wijn nu wel of niet in de koelkast? De Wijnliefhebber vertelt je alles dat je moet weten over de houdbaarheid van wijn.

Over het bewaren van wijnen kun je globaal de volgende richtlijnen aanhouden.

  • Een geopende fles wijn 1-3 dagen bewaren (hoewel de Wijnliefhebber van mening is dat een echt goede wijn al na een dag “achteruit” gaat)
  • Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren (waarom je dat zou doen? Dat leggen we zo uit)
  • Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren ( tot de nieuwe oogst)
  • Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren
  • Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren
  • Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren
  • Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren

Wijn bevat van nature conserveringsmiddelen zoals alcohol, zuur en tannine. Om te zorgen dat de wijn wat langer houdbaar is, kan de wijnmaker sulfiet toevoegen. Dat beschermt extra tegen bederf en staat vermeld op het etiket.

Er zit ook een verschil in hoe lang witte wijn en rode wijn houdbaar is. Over het algemeen kun je duurdere wijnen langer bewaren, maar dat verschilt per wijn natuurlijk. 

Nog even bewaren of direct drinken?

Grote kans dat de wijn die je vandaag in de winkel koopt al op dronk is. Met andere woorden: klaar om te drinken. Maar zo’n wijn kun je alsnog prima 1 - 3 jaar bewaren. Ze worden er alleen niet beter op: van geen verschil in smaak tot zelfs minder lekker. Maar dat hangt er natuurlijk ook vanaf in welke mate jij een “fijnproever bent”. Ons advies is om een fles zijn die je nu in de winkel koopt, maximaal een jaar te bewaren.

Heb je een 'bewaarwijn', dan hebben we het over een heel ander verhaal. Die wijnen zijn vaak (nog) niet "op dronk" op het moment dat je ze koopt en hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. Je koopt ze eigenlijk om ze over een paar jaar te drinken. In de loop van tijd gaan de harde kantjes eraf, raakt de wijn in balans en ontwikkelt hij nieuwe, bijzondere aroma’s. Met een beetje geduld heb je dan over een paar jaar echt een mooie glas wijn.

Hoe bewaar je een wijn zodat de kwaliteit behouden blijft?

Om het maximale uit je bewaarwijn te halen en ervoor te zorgen dat hij toch niet voortijdig bederft, moet je ervoor zorgen dat je wijn op de juiste manier bewaard wordt. Geen wijnkelder in je huis? Zolder, kelder en eigenlijk alles ertussen werkt prima, zolang de ruimte wel aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • De ruimte is ongeveer 12 graden
  • Deze temperatuur is constant. Bij schommelingen van 5 graden kan de kurk al krimpen of uitzetten. En daar wordt je wijn niet beter van
  • Een donkere, goed geventileerde ruimte
  • De fles moet plat liggen, zodat de kurk in direct contact staat met de wijn

 

Hoe lang kun je een fles met een schroefdop bewaren?

Flessen met een schroefdop zijn voor directe consumptie en helaas niet lang te bewaren. Wil je één glaasje wijn drinken? Kies dan voor een fles wijn met een kurkafsluiting. Deze kun je langer laten staan dan een fles met een schroefdop.

 

Bewaar zowel witte als rode wijn niet in de koelkast!

Witte wijn drink je over het algemeen gekoeld, dus die bewaar je toch in de koelkast? Dat kan, maar niet te lang, want je witte wijn wordt er smakeloos van. Ook rode wijn wordt er niet beter op als je ‘m in de koelkast bewaart. Als je hem langer wilt bewaren, dan is een donkere plek die iets warmer is dan je koelkast een betere optie.Hoe lang kun je wijn bewaren na het openen van de fles?

Het is natuurlijk zonde om een goede wijn weg te gooien. Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd (een fles rode wijn op het aanrecht is al na 1 dag niet lekker meer).

Gevolg: de wijn verliest aroma en smaakt steeds zuurder. Ziek word je er overigens niet van, maar lekker is het ook niet.

  • Raadplegingen: 947