Skip to main content

Alles over Witte Wijn

Met onze korte Witte Wijn Gids lees je de belangrijkste zaken waarmee jij indruk maakt onder je gasten, vrienden of collega's. Maar ook koop je met jouw kennis gelijk de mooiste witte wijnen. 

  1. Wat is het verschil tussen witte en rode wijn? 
  2. Wat voor soorten witte wijn bestaan er?
  3. Waarmee kun je witte wijn goed combineren?
  4. Welke soorten druiven voor witte wijn bestaan er allemaal?
  5. Hoe lang kan ik witte wijn bewaren?
  6. Hoe bewaar je een wijn zodat de kwaliteit behouden blijft?
  7. Hoe lang kun je een fles met een schroefdop bewaren?
  8. Tip! Bewaar zowel witte als rode wijn niet in de koelkast

 

Wat is het verschil tussen witte en rode wijn?

De kleur is natuurlijk niet het enige verschil. De smaak van de verschillende wijnsoorten is afhankelijk van de gebruikte druiven, het wijnland en op welke manier de wijn gemaakt is. Zo is witte wijn over het algemeen toegankelijker vanwege de zachtere smaak en kunnen rode wijnsoorten soms even wennen zijn. Waarin zit dan dat verschil qua smaak tussen rood en wit? Het antwoord is tannine. Tannine zit in de schil en pitten van een druif. Bij het maken van witte wijnsoorten worden de schillen van de druiven direct verwijderd, bij rode wijn en rosé wijn zijn de schillen juist onderdeel van de fermentatie.

Wat voor soorten witte wijn bestaan er?

Om je te helpen bij het kiezen van een fles wijn hebben we een overzicht gemaakt van de verschillende soorten wijn, ingedeeld per smaakprofiel. Ook geven we aan wat de beste wijn en spijs combinatie is, oftewel: welke wijn het beste bij welk type gerecht past.

De soorten witte wijn worden ingedeeld in drie smaakprofielen, namelijk:

  • Droog & fris
  • Droog & vol
  • Zoet

Droge en frisse witte wijn: licht en strak

Dit zijn frisse wijnen met een strakke, vaak wat zuurdere, smaak. De wijn is licht van kleur en heeft een frisse, fruitige geur. Bekende droge en frisse witte wijnen zijn Sauvignon Blanc en Grüner Veltliner. Deze wijn leent zich uitstekend voor een wijn en spijs combinatie met lichte salades. Dankzij de strakke smaak kun je deze wijn ook goed combineren met pittige gerechten. Een frisse tegenhanger!

Droge en volle witte wijn: zacht en breed

Volle witte wijnen hebben een mooie ronde smaak, wat betekent dat het een vol mondgevoel geeft. Deze wijnen zijn vaak goudkleurig en hebben een romige geur. Kenmerkende wijnen zijn de Californische Chardonnay (vaak houtgerijpt) en Franse Viognier. Een volle witte wijn combineer je goed met visgerechten, gevogelte en rijke salades.

Zoete witte wijn: honing, nectar en zoetig

Zoete witte wijn heeft zoals de naam al aangeeft een zoete smaak. Vaak proef je tonen van honing, nectar en fruit. De kleur is over het algemeen strogeel. Bekende druiven in deze categorie zijn de Chenin Blanc en de Moscato. Maar ook Port valt in deze categorie! Zoete witte wijn doet het goed bij nagerechten zoals chocoladetaart en een kaasplateau.

Waarmee kun je witte wijn goed combineren?

 

Welke soorten druiven voor witte wijn bestaan er allemaal?

Witte wijnliefhebbers opgelet! Dit zijn de populairste witte druivenrassen die je een keer gedronken moet hebben. Waarom deze dan? Ze worden het meest verbouwd. En met deze druiven heb je het hele witte smaakpalet geproefd. En dit zijn ze dan: van fris licht tot vol en rijk.

Pinot grigio

Of pinot gris in het Frans. Als je een echte frisse wijn wil op een warme zomerdag hoef je niet verder te zoeken. Lees hier over het verschil tussen grigio en gris!

  • Smaakt naar: bessen, perzik, amandelen, citrus
  • Serveertemperatuur: koud, 7 graden (= 4 uur in de koelkast)
  • Lekker bij: pittige, aziatische gerechten

Riesling

Riesling is druif van Duitsland, maar in de Franse Elzas weten ze hem ook goed te verbouwen. Fris en zoet tegelijk met een Alles over de zuurgraad van wijn. Probeer een glas en je weet waar wij het over hebben.

  • Smaakt naar: abrikoos, honing, citrus, appel
  • Serveertemperatuur: koud, 6 graden (=4,5 uur in de koelkast)
  • Lekker bij: pittig gekruid eten.

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc betekent letterlijk wilde witte. Ruikt vaak naar gras, Wat je proeft? Een frisse knisperige witte wijn met lage zuurgraad. Als je begint met wijnproeven is dit trouwens de perfecte wijn, de smaken veranderen namelijk niet.

  • Smaakt naar: citrus, groene appel, kruiden, kruisbes
  • Serveertemperatuur: 8 graden (=3,5 uur in de koelkast)
  • Lekker bij: groente, dus perfect voor een vegetarisch diner!

Chenin blanc

Ook wel bekend als steen (in Zuid-Afrika). Er is geen andere witte druif waar zoveel verschillende soorten wijn worden gemaakt. Van beendroog tot zoet: Chenin Blanc biedt voor ieder wat wils.

  • Smaakt naar: passievruchten, appel, peer en perzik
  • Serveertemperatuur: 8 graden (= 3,5 uur in de koelkast)
  • Lekker bij: mediterrane gerechten en sushi

Muscat

Komt voor in meerdere varianten, van mousserend tot stil. Je kent Muscat vast als dessertwijnen, maar er zijn ook drogere soorten. Beroemde zoete Franse muscat-wijnen zijn muscat de Beaumes-de-Venise, muscat de Lunel en muscat de Rivesaltes.

  • Smaakt naar: abrikoos, perzik, sinaasappel, vanille
  • Serveertemperatuur: mousserend drink je op 7 graden (= 4 uur in de koelkast), stille muscat op 10 graden (= 2 uur in de koelkast).
  • Lekker bij: Chinees eten, van de Kantonese keuken tot de pittige gerechten uit Szechuan.

Gewurztraminer

Als je eenmaal een gewurztraminer geproefd hebt, vergeet je dat niet snel. Eigenlijk is het wel de meest ondergewaardeerde druif uit dit rijtje. Prijs-kwaliteit technisch is hij erg voordelig, dus eigenlijk geen reden om hem over te slaan.

  • Smaakt naar: lychee, grapefruit, honing, gember
  • Serveertemperatuur: koud, 6 graden (=4,5 uur in de koelkast)
  • Lekker bij: Marokkaanse keuken zoals couscous of uit het Midden Oosten, denk aan gedroogd fruit en noten.

Semillon

Semillons zijn vrij droge wijnen met medium body. Meestal vermengd met andere soorten, zoals chardonnay of sauvignon blanc. Maar je kent hem waarschijnlijk als de beroemde dessertwijnen: sauternes, beter bekend als vloeibaar goud. Proeven en je weet waarom.

  • Smaakt naar: citroen, appel, peer en groene papaya
  • Serveertemperatuur: 8 graden (= 3 uur in de koelkast)
  • Lekker bij: het toetje! Wat dacht je van een ijstaartje met lange vingers of frozen fruit?

Viognier

Viognier heeft wat weg van chardonnay, maar dan lichter en bloemiger. Viognier is beroemd om zijn zachte smaak, maar tegelijkertijd erg zeldzaam. Tot voor kort alleen verbouwd in het Franse Rhône gebied, tegenwoordig ook in de Nieuwe Wereld.

  • Smaakt naar: mandarijn, perzik, mango, rozen
  • Serveertemperatuur: 8 graden (= 3 uur in de koelkast)
  • Lekker bij: lichte gerechten zoals gebraden kip, kalkoen of zalm

Chardonnay

Vol, zacht en romig wel jouw ding? Laat de rest maar zitten en ga meteen voor een goed glas chardonnay Op eiken gerijpt is deze wijn boterzacht vol smaken als vanille en karamel. Wat lichter is de op stalen tanks gerijpte variant. Verwacht bij licht vooral geen zuur, een chardonnay smaakt altijd zacht.

  • Smaakt naar: appel, peer, mango, vanille
  • Serveertemperatuur: heb je een op hout gerijpte chardonnay dan op 12 graden (=1,5 uur in de koelkast). Een frissere stalen tanks opgevoede chardonnay schenk je op graden (=3 uur in de koelkast).
  • Lekker bij: volle chardonnays matchen goed met romige sauzen. Frissere varianten drink je bij salades of schaal-en schelpdieren.

Hoe lang kan ik witte wijn bewaren?

Stel je krijgt voor je verjaardag een mooie fles witte wijn, maar je wil de fles niet direct open maken. Wat doe je ermee? Direct opdrinken of laten liggen? En hoe lang dan? En bewaar je wijn nu wel of niet in de koelkast? De Wijnliefhebber vertelt je alles dat je moet weten over de houdbaarheid van wijn.

Over het bewaren van wijnen kun je globaal de volgende richtlijnen aanhouden.

  • Een geopende fles wijn 1-3 dagen bewaren (hoewel de Wijnliefhebber van mening is dat een echt goede wijn al na een dag “achteruit” gaat)
  • Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren (waarom je dat zou doen? Dat leggen we zo uit)
  • Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren ( tot de nieuwe oogst).
  • Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren
  • Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren
  • Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren
  • Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren

Hoe bewaar je een wijn zodat de kwaliteit behouden blijft?

Om het maximale uit je bewaarwijn te halen en ervoor te zorgen dat hij toch niet voortijdig bederft, moet je ervoor zorgen dat je wijn op de juiste manier bewaard wordt. Geen wijnkelder in je huis? Zolder, kelder en eigenlijk alles ertussen werkt prima, zolang de ruimte wel aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • De ruimte is ongeveer 12 graden
  • Deze temperatuur is constant. Bij schommelingen van 5 graden kan de kurk al krimpen of uitzetten. En daar wordt je wijn niet beter van
  • Een donkere, goed geventileerde ruimte
  • De fles moet plat liggen, zodat de kurk in direct contact staat met de wijn

Hoe lang kun je witte wijn met een schroefdop bewaren?

Flessen met een schroefdop zijn voor directe consumptie en helaas niet lang te bewaren. Wil je één glaasje wijn drinken? Kies dan voor een fles wijn met een kurkafsluiting. Deze kun je langer laten staan dan een fles met een schroefdop.

TIP! BEWAAR ZOWEL WITTE ALS RODE WIJN NIET IN DE KOELKAST!

Witte wijn drink je over het algemeen gekoeld, dus die bewaar je toch in de koelkast? Dat kan, maar niet te lang, want je witte wijn wordt er smakeloos van. Ook rode wijn wordt er niet beter op als je ‘m in de koelkast bewaart. Als je hem langer wilt bewaren, dan is een donkere plek die iets warmer is dan je koelkast een betere optie.Hoe lang kun je wijn bewaren na het openen van de fles?

Het is natuurlijk zonde om een goede wijn weg te gooien. Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd (een fles rode wijn op het aanrecht is al na 1 dag niet lekker meer).

Gevolg: de wijn verliest aroma en smaakt steeds zuurder. Ziek word je er overigens niet van, maar lekker is het ook niet.

  • Raadplegingen: 936